Novela Zákona o elektronických komunikacích výrazně zrychlí digitalizaci Česka

Řadu změn pro spotřebitele i poskytovatele služeb přinese novela Zákona o elektronických komunikacích, kterou schválila ve středu Poslanecká sněmovna. Návrh nyní míří do Senátu a pokud jej schválí i horní komora parlamentu a podepíše prezident, začne platit nejpozději do konce letošního roku.

Pro digitalizaci České republiky je klíčové, že novela obsahuje i ustanovení, která zásadně zrychlují výstavbu sítí vysokorychlostního internetu, což dle asociací zastupujících poskytovatele telekomunikačních služeb umožní připojit k síti Internet rychleji více domácností i firem, a to pevným i bezdrátovým způsobem.

Schválený zákon urychlí v dílčích případech výstavbu vysokorychlostních sítí o tři až dvanáct měsíců. Podle našich analýz díky tomu získá připojení ročně až šedesát tisíc domácností navíc,” předpovídá člen představenstva České asociace elektronických komunikací Martin Orgoník.

Poslanci napříč politickým spektrem v čele se zpravodajem novely zákona Martinem Jiránkem tak po dohodě s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) jednoznačně deklarovali zájem na rychlejší digitalizaci společnosti, za což patří všem zúčastněným velký dík.